Το Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας με τίτλο: «Οργάνωση & προβολή του Οινοτουρισμού», στο οποίο συμμετέχουν 22 ΟΤΔ της Ελλάδας έχει ως αντικείμενο τη διασύνδεση της παραγωγής του οίνου μέσω των επισκέψιμων οινοποιείων, με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, προωθώντας συνέργειες με τους κλάδους της μεταποίησης, της φιλοξενίας και της εστίασης, στο πλαίσιο της αμοιβαίας αλληλοϋποστήριξης και συμβάλλοντας παράλληλα στην τοπική ανάπτυξη των περιοχών που συμμετέχουν στη συνεργασία. Το συνεργατικό σχήμα στηρίζεται τόσο στην εμπειρία συνεργασίας μεταξύ σημαντικού αριθμού των εταίρων, σε σχέδια προηγούμενων
Προγραμματικών Περιόδων, όσο και στην κοινή διαπίστωση για τη σημασία της προτεινόμενης συνεργασίας για σύνδεση της οινοπαραγωγής με τον τουριστικό τομέα, την ενίσχυση της ελκυστικότητας και την ανάπτυξη των περιοχών εφαρμογής των Τοπικών Προγραμμάτων CLLD/LEADER.
Κύριος στόχος του σχεδίου είναι η μετατροπή των οινοποιείων σε «κόμβους» διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα και της μεταποιητικής δραστηριότητας της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και η ανάδειξη της δυναμικής των περιοχών παρέμβασης ως οινοτουριστικούς προορισμούς, μέσα από μια βιώσιμη προσέγγιση, για το περιβάλλον, την οικονομία και την τοπική κοινωνία. Ανάμεσα στις προβλεπόμενες δράσεις ξεχωρίζουν οι εξής:
α) Εμπειρογνωμοσύνη για τη στρατηγική ανάπτυξης του οινοτουρισμού που αφορά στη δημιουργία βάσης δεδομένων – καταγραφή οινοποιείων, υποδομών, διαδρομών και υπηρεσιών οινοτουριστικών προϊόντων, στη δημιουργία Οδηγού Συγκριτικής Αξιολόγησης Διαδικασιών και Εγχειριδίου οδηγιών χρήσης και αξιοποίησης του σήματος «επισκέψιμου οινοποιείου», στις πινακίδες ενημέρωσης, εντός και εκτός του χώρου του οινοποιείου, στην καταγραφή αναγκών εκπαίδευσης (οινοποιιών – τουριστικών πρακτόρων – επαγγελματιών HORECA) και στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού,
β) Οργάνωση θεματικών εργαστηρίων για την ανάπτυξη οινοτουριστικών εμπειριών,
γ) Οργάνωση επισκέψεων για την ανταλλαγή καλών πρακτικών,
δ) Υλοποίηση δράσεων που αφορούν στη διάχυση, διάδοση και προβολή του οινοτουρισμού και της οινοτουριστικής εμπειρίας (ταξίδια εξοικείωσης, τοπικές εκδηλώσεις, συμμετοχή σε διεθνή τουριστικά γεγονότα) κ.ά.